ViTalent

ViTalent, het allereerste high end opleidingscentrum in Vlaanderen voor jobs in farma en biotech.

ViTalent, het allereerste opleidingscentrum in Vlaanderen met een gespecialiseerd trainingsaanbod voor de farma- en biotechindustrie, vestigd zich op het Wetenschapspark Universiteit Antwerpen in Niel. ViTalent is uitgebouwd als een echte jobsimulator met labo’s, een technische trainingshal en een didactische cleanroom om de zeer specifieke werkomstandigheden in farma- en biotechbedrijven waarheidsgetrouw na te bootsen. Op kruissnelheid wil het nieuwe opleidingscentrum enkele duizenden cursisten per jaar trainen, bijscholen en herscholen. Doelgroepen zijn pas aangeworven en meer ervaren medewerkers uit de sector, maar ook werkzoekenden en studenten. Jo Brouns, Vlaams minister van Economie en Werk, mocht het opleidingscentrum officieel openen.

 

Opstart van de werf

Forum office was hier van in het prille begin bij betrokken. We stonden in voor het concept, ontwerp met 2D en 3D, de keuzebepaling van de materialen, meubilair, algemene look & feel, maar tevens deden we ook de verlichting, plafond en vloerbekleding, schilderwerken, signalisatie, AV installatie. Kortom een volledige werfbegeleiding van A tot Z, waarbij we zijn gestart vanuit de noden van ViTalent. 

 

Nadat ons concept enthousiast werd onthaald en de technische uitdagingen werden uitgewerkt zijn we aan de slag gegaan met de totaalinrichting van het pand. Volgende onder werden hierin opgenomen: 

 

- Concept en uitwerking plannen, 2D & 3D

- Actieve werfbegeleiding

- Totaalinrichting:  plaatsen spanplafonds  & skylights, verlichting, plaatsen tegelwand , schilderwerken, aanpassen AV-installatie, plaatsing vloeren (tapijt, vinyl, floatex)

- Ontwerp en uitvoering maatwerkmeubilair (keuken, podia, schuifdeurkasten)

- Materiaalbepaling

- Aanleveren van alle meubelilair voor de kantoren, onthaalruimte, aanlandruimte en opleidingslokalen

- AV installatie : voorstel en begeleiding

- Ontwerp en uitvoering wayfinding & signalisatie

 

The LOUNGE

De uitdaging in dit project was om een lange, donkere, onaangename ruimte om te vormen naar een plaats waar mensen willen samenkomen. Door te werken met dynamische, afwasbare vloerbekleding en deze door te trekken naar de verlichte skylights konden we de ruimte een heel andere dynamiek geven. Dit is nu een zone waar men kan samenkomen voor een tas koffie en rustig kan plaatsnemen, maar men kan er ook naar presentaties luisteren aan het podium bij de opstart van de dag. Ook zijn er twee aanlandtafels voorzien met biofiele inrichting. Het idee achter heel het project is vooral dat alle ruimtes zeer multifunctioneel inzetbaar zijn en voor allerlei doeleinden kunnen gebruikt worden.

 

In de lounge hebben we ook een podium voorzien geschikt voor 16 personen, afsluitbaar met gordijnen. Hier kan een nieuwe groep studenten een eerste kennismaking hebben met ViTalent en hun geplogenheden.

 

leslokalen

De tafels die we gekozen voor de leslokalen hebben een aantal voordelen:

- Makkelijk verzetbaar door verborgen wielen in de poten  

- Tafels met een inklapbaar onderstel zodoende dat ze makkelijk kunnen gestapeld worden

- Via ophangbeugels onder het blad kunnen de stoelen worden opgehangen

- Makkelijk onderhoud van de ruimtes

- Tafels met nano technologie HPL bovenblad = onderhoudsvriendelijk

doordachte inrichting op maat van ViTalent

De leslokalen zijn functioneel ingericht in nauw overleg met de docenten van ViTalent. Om al hun lesmateriaal op te bergen (in curverboxen) hebben we kasten op maat voorzien met extra verstevigde legborden. De indeling werd aangepast aan de afmetingen van de verschillende curverboxen. De docenten vertelden ons dat ze nog veel met flipcharts werkten. Om die reden hebben we als afwerkingsmateriaal voor de schuifdeuren een magnetische whiteboard HPL voorzien. Zo kunnen deze ook gebruikt worden als extra whiteboard, of om lesmateriaal op te hangen. Ook beschikken ze over een multimediascherm, met hiernaast magnetische whiteboarden.

 

The HUB

Op deze tussenzone, grenzend aan de klaslokalen, labo’s en de productiehal, plaatsen we multifunctioneel meubilair. Studenten kunnen hier hun middagpauze nemen, maar de ruimte kan tevens een uitbreiding worden van de klaslokalen.

 

The lab

De productiehal is het belangrijkste onderdeel voor de opleidingen bij ViTalent. Hier ervaren toekomstige laboranten hoe ze moeten omgaan in een productieafdeling met een echte cleanroom. In deze zone hebben we de omkleedruimtes voorzien. Tevens was er de vraag om grote mobiele teamtafels te voorzien met barkrukken waaraan de studenten kunnen plaatsnemen als ze uitleg krijgen bij een van de mobiele videoschermen. 

Branding en wayfinding

Om het plaatje compleet af te maken hebben we ook de look & feel van de wayfinding en signalisatie bepaald en uitgewerkt, zodoende dat de wisselende gebruikers gemakkelijk hun weg kunnen vinden doorheen het gebouw, en dit in de stijl die ViTalent ook gebruikt in hun algemene communicatie.