UZ Leuven - Vrouw & Kind

Vrouw, Kind & Erfelijkheid

UZ Leuven opent op vrijdagavond 3 mei officieel het gloednieuwe gebouw 'Vrouw, kind en erfelijkheid'. Op een oppervlakte van 38.000 m² herbergt het pand vijf medische diensten: kindergeneeskunde, gynaecologie en verloskunde, één raadpleging menselijke erfelijkheid (genetica), één hospitalisatieafdeling urologie en één hospitalisatieafdeling neonatologie. Het gebouw brengt zorg voor kinderen en vrouwen en de raadplegingen rond erfelijkheid samen, klaar voor de geneeskunde van vandaag én de toekomst.

Het ontwerp van de nieuwbouw was een gelegenheid om de werking van de diensten te herbekijken. Dat resulteerde in een doorgedreven samenwerking tussen de verschillende disciplines in een bijzonder concept. Het nieuwe gebouw laat toe om hoogtechnologische zorg en vernieuwende geneeskunde te bieden, terwijl de patiënt wint aan comfort, veiligheid en geborgenheid.

Door het groeiende aantal complexe pathologieën en behandelingen, is ook de zorg complexer geworden. De nood aan diepgaande samenwerking met andere disciplines groeit alsmaar. De nieuwe architectuur en het innoverende interieurconcept gebracht door Forum Office biedt daarvoor nu de juiste omgeving.

 

Look & Feel

Onze opdracht voor de nieuwe gebouwen ‘Vrouw, kind & erfelijkheid’ was drieledig.

Deel 1

Enerzijds was er de ontwikkeling van het concept. Het mee begeleiden van A Z van de inrichting van de onthaalzones,
behandelingsruimtes, dokterslokalen, wachtzones alsook de klinische zones, en dit rekening houdend met een lange lijst van eisen van de afzonderlijke afdelingen en medische en onderhoudsvereisten. Afgezien van de strengste eisen in duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid moest hier toch wel een warme familiale sfeer bekomen worden, dit heeft geresulteerd in het gebruik van nieuwe materialen en die door onze productontwikkeling werden ontworpen, en uitgevoerd. Tevens werd de volledige bepaling en sturing van kleurgebruik, aankleding, gordijnen enz aan ons takenpakket toegevoegd. 

 

Deel 2

Naast de volledige conceptontwikkeling en het bepalen van multifunctionele maatwerk installaties stond Forum Office ook in voor het leveren en installeren van een groot deel van het meubilair, gaande van: 

onthaalmeubilair - wachtbanken - ergonomische kantoormeubilair - ergonomische kantoorstoelen - accessoires - algemene aankleding

 

Deel 3

Mee opvolgen van de werf evalueren tijdens de ingebruikname. Het ziekenhuis afdeling “Kind” is in gebruik sinds oktober 2018 en vanaf eind maart 2019 zal ook de volledige zone “Vrouw” in gebruik worden genomen. Zowel qua sfeer als werking is dit nu reeds een succes te noemen. De speciale meubelen werden telkens met het oog op een zeer doelgericht gebruik ontworpen en we kijken dan ook met plezier naar hoe de bezoekers het gebruiken, bijv. een kind dat bewust de looping sofa als een speelplaats ervaart en gebruikt en op deze manier een “saaie wachttijd” in de dokterswachtzaal als aangenaam ervaart.