Havenhuis Zaha Hadid Antwerpen

DE SKYLINE VAN ANTWERPEN IS EEN DIAMANT RIJKER

Vier jaar na de start van de werken voor de realisatie van het Nieuwe Havenhuis, is het gloednieuwe hoofdkantoor van het Havenbedrijf Antwerpen donderdag 22 september in gebruik genomen door alle medewerkers.

Met dit architecturaal verbluffend ontwerp van Zaha Hadid kon ook de kantoorinrichting en manier van werken niet achter blijven. Uit een geselecteerde groep van elf kandidaten en een eindronde met drie finalisten heeft vvzrl FORUM OFFICE – PALMBERG Buromöbel met voorsprong de opdracht gewonnen om het nieuwe Havenhuis te mogen inrichten.

Bovenop de gerestaureerde voormalige brandweerkazerne werd een volledige nieuwbouw opgetrokken. Het zwevende “schip” symboliseert de vooruitstrevendheid van Antwerpen met haar rijke geschiedenis, en haar bloeiende wereldhaven.

 

Project Overstag

Het nieuwe Havenhuis is de werkplek van meer dan 500 werknemers van het Havenbedrijf. Voordien zaten zij verspreid over diverse locaties. In het nieuwe Havenhuis zitten de diverse afdelingen onder hetzelfde dak gehuisvest. Dit zorgt voor een betere communicatie en onderlinge samenwerking.   In analogie met het contrast van het oude en het nieuwe gebouw werd een concept uitgewerkt dat op basis van die dualiteit.

Voor de inrichting vertaalde zich dat concreet naar de verscheidenheid binnen de principes van het nieuwe werken. Gebaseerd op het ‘Agile werken’,  en het ‘relativity based werken’ werden verschillende stijlen en vormen gehanteerd :  Formeel of informeel overleg, staand en/of zittend werken, apart of in team werken, snel of langdurig. Het Antwerpse Havenbedrijf koos resoluut om deze nieuwe weg in te slaan waarbij de inrichting en de recentste technologieën de activiteit van het bedrijf en haar personeel maximaal dienden te ondersteunen.

Tevens werd er voor dit project bijzondere aandacht geschonken aan ergonomie, akoestiek, flexibiliteit en duurzaamheid. Ook de IT is radicaal vernieuwd. De meeste medewerkers kozen voor laptops waardoor ze op eender welke werk- of overlegplek kunnen werken, en uiteraard ook van thuis uit. 

 

Ontvangst – Atrium – Leeszaal

Om niet te verdrinken in het volumineuze atrium plaatsten we verscheidene “ankerplaatsen – poefs” in facetvorm naar analogie van de reeds aanwezige elementen. Deze wachtbanken zijn tevens meeting points voor collega’s. Deze ruimte is relatief stil en de kleurtonen werden hier bewust sober gehouden.

Het Havenbedrijf heeft een schat aan informatie die ze graag ter beschikking stelt van haar medewerkers. Om dit centraal te kunnen aanbieden, kan men terecht in de leeszaal van het documentatiecentrum. De opvallende leestafel in Nano-laminaat is een stillering van een roeiboot. De geïntegreerde zitbanken zorgen ervoor dat gebruikers in de “leessloep” kunnen zitten. De tafel is uitgerust met ingefreesde tafellampen die automatisch oplichten wanneer iemand plaats neemt en ook mogelijkheid bieden tot het opladen van toestellen d.m.v. usb aansluiting.

 

Flexibel werken – Aanlandtafel

Iedereen die wil studeren, plannen ontvouwen, of kort overleggen, kan terecht bij de aanlandtafels. Voor dit architecturaal maatwerk lieten onze designers zich inspireren op een aanlegsteiger. De gebruikers kunnen hier “aanmonsteren” om input te “laden” en “output” te lossen. De loshangende “Flos Aim” lampen belichten het werkvlak en maken het een stuk gezelliger. Dankzij het zelfreinigende Nano laminaat kon dit perfect in zwart worden uitgevoerd, wat het design en sfeer dan weer dat extraatje geeft.

 

Het dagelijks bureauwerk – individueel computerwerk

De dagelijkse werkplekken hebben een beperkt formaat om het streven naar papiervrij werken en “Clean desk policy” te stimuleren en te vergemakkelijken. De werknemer kan op die manier – naar gelang de beschikbaarheid – steeds in alle vrijheid een werkplek uitkiezen. Elke “Palmberg Crew” tafel is ergonomisch hoogte verstelbaar d.mv. slingerbediening en elke afdeling beschikt ook over een aantal zit/sta werkplekken die met gasveerdruk te bedienen zijn. Met extra aandacht voor hygiëne werd er voor alle tafels resoluut voor Nano laminaat gekozen. Deze baanbrekende afwerking is niet alleen super sterk en voelt tevens comfortabel zacht aan, maar het heeft ook zelfreinigende eigenschappen waardoor er geen vetvingers achter blijven. Een aanrader bij wisselende gebruikers.

 

Corners – aankomst, pauze, informeel kort overleg

Wanneer je de kantoren betreedt op verdieping 0, 1 en 2 kom je terecht bij de Maatwerk corners. Hier heeft iedere medewerker zijn persoonlijke locker, kan men lange jassen e.d. opbergen in de ingebouwde vestiaire en aan de achterzijde is een gezellige zithoek die uitgerust is met magnetische beschrijfbare oppervlakken om aankondigingen op te hangen.  Wil je even uitblazen met een koffie of een kort informeel overleg houden met een collega, dan kan dat hier.

 

Gesloten werk -en overlegplekken   

LAB                         Creëren en innoveren : De hoge “Palmberg Kit” brugtafel die zorgt voor een dynamische en heldere atmosfeer.  

WERF                     Evalueren – presenteren : Hier kunnen max. 4 personen kort vergaderen of bezoekers ontvangen voor een gesprek, een sollicitatie, evaluatie of een presentatie. 

LOODS                   Concentreren : Dankzij de visueel en akoestisch gescheiden werkplekken kan men hier in alle rust geconcentreerd werken.  

LOUNGE                 Teamwork : Kleine groepen van 4 à 5 personen kunnen hier apart aan hun teamprojecten werken. De ruimtes zijn meer casual en losser ingericht.

 

Turning Talks – Projectwerk

Op de eerste en tweede verdieping vinden we de Turning Talks van Lande terug . Deze biedt plaats  aan een 7 tal personen die aan hun gezamenlijk project kunnen werken. Door een soepel roterend systeem kan dit platform worden rondgedraaid. De ronde open vorm van de zithoek versterkt bovendien de teamspirit en interactie tussen alle betrokkenen. De hoge rugleuning zorgt niet alleen voor een visuele afscherming, maar heeft ook een zeer gunstige akoestische werking in de ruimte. Wanneer de zithoek in gebruik is draaien we deze met de gesloten kant naar de open workspace, zo weten collega’s dat de overlegruimte in gebruik is.

Vergaderen – Opleiding - leslokalen: Conventioneel – Grote groepen – flexibel en Scrum Room  

Op verdieping 3 zijn er tal van oplossingen geboden voor diverse types van opleidingslokalen:  zoals voor grote of kleine groepen, om te presenteren  of te evalueren,  of om snel beslissingen te nemen, opleidingen te voorzien, actief lesgeven en teamwork lesgeven.   Naast de klassieke vaste vergadertafel vindt u er de hoge vergadertafels. Deze zijn ideaal om een project op te starten. De meeste vergaderopstellingen zijn modulair en uitgerust met de nodige aansluitingen.  

Ook zijn er een aantal opleidingslokalen die uitgerust zijn met de nieuwste AV technologie en flexibele zitoplossingen in de vorm van bijvb. de “Innotab chair”. Teams met een wisselend aantal deelnemers kunnen supersnel worden samengesteld en weer omgevormd.  

De Scrum Room leent zich perfect om knopen door te hakken en snelle beslissingen te nemen. Deze ruimte is geschikt om snel te overleggen en doelgericht te werk te gaan. Op de grillige vormen van de rotswanden kun je hangen, staan, of leunen, maar niet langdurig zitten. De nadruk ligt hier op de beperkte duur van de samenkomst.

Koffiecorners - Bedrijfsrestaurant

Op elke verdieping zijn er een aantal koffiehoeken voorzien. De koffiehoek biedt een kitchenette om dranken en snacks  deze ruimtes werd beperkt tot  een aantal statafels en poefs. De statafels zijn een bewuste keuze vanuit ergonomisch standpunt. De pauzes moeten contrasteren met het voornamelijk zittend werk.

Het bedrijfsrestaurant kreeg een frisse en speelse inrichting waar de collega’s ’s middags massaal naar toe trekken. Net als in de koffiehoeken ontmoet je hier collega’s van verschillende afdelingen. Ook dit zorgt voor een nauwer contact tussen de diverse diensten.